SELAMAT DATANG KE LAMAN SK JELAWAT 2. PELBAGAI INFO BERKAITAN SEKOLAH AKAN DIKEMASKINI DARI SEMASA KE SEMASA. .

Selasa, 8 Januari 2013

LATARBELAKANG

SEJARAH SEKOLAHSekolah Kebangsaan Jelawat 2 atau nama ringkasnya SK Jelawat 2, telah mula dibina pada 29 April 2007 di atas tanah dusun seluas 3,606 hektar (8.91 ekar) di Lot 3501, Kampung Bator, Jelawat, Bachok, Kelantan dalam peruntukan Rancangan Malaysia Ke-8. Sekolah ini telah siap sepenuhnya pada 28 Julai 2008 dan mula beroperasi pada 3 Januari 2009 dengan menelan belanja sebanyak RM 10,500,000.

SK Jelawat 2 mempunyai lima blok bangunan tiga tingkat dengan model Sekolah Wawasan yang merupakan antara bentuk baru sekolah tercanggih di Kelantan. Lima blok yang ada terdiri daripada satu blok pentadbiran, dua blok bilik darjah, satu blok bilik-bilik khas dan satu blok prasekolah.

Nama SK Jelawat 2 diabadikan sempena lokasi sekolah ini di Pekan Jelawat yang merupakan pekan perniagaan termaju dan pusat tumpuan pengunjung di daerah Bachok.

Pada awal operasi, SK Jelawat 2 menerima seramai 206 orang pelajar dan 17 orang guru dengan jumlah kelas sebanyak 10 buah, bermula dari Prasekolah hingga Tahun 5. Hampir keseluruhan pelajar adalah dari SK Jelawat dan SK Gunong.

Sehingga April 2010, dalam usia setahun di bawah kepimpinan Tuan Haji Azmi bin Mahmud sebagai Guru Besar pertama, SK Jelawat 2 telah mencapai enrolmen seramai 307 orang pelajar dengan 24 orang guru serta dibantu oleh 4 orang kakitangan pejabat.

Pada 3 April 2010,  SK Jelawat 2 telah dibuka secara rasmi. Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Yang Berbahagia Tan Sri Dr. Zulkurnain Bin Hj Awang dan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Dato' Haji Alimuddin Bin Haji Mohd Dom, merupakan tetamu kehormat dalam majlis bersejarah ini. 

 
Ketua Setiausaha, Kementerian Pelajaran Malaysia dan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia diiringi oleh Tuan Pengarah Pelajaran Kelantan, dan Ketua Sektor 
Jabatan Pelajaran Kelantan.

 
Majlis Warga Pendidik Daerah Bachok 
Bersama Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia,  
Dato' Haji Alimuddin Bin Haji Mohd Dom.

   
SK Jelawat 2 dinobatkan sebagai penjana pendidikan
secara rasmi pada 3 April 2010.

************************************************************************


VISI SEKOLAH

Memartabatkan Sekolah Kebangsaan Jelawat 2 Sebagai Institusi Pendidikan Cemerlang Dan Unggul Dalam Semua Aspek Di Daerah Bachok Menjelang 2015.


MISI SEKOLAH

Melaksanakan Pendidikan Dan Memperkembangkan Potensi  Warga Sekolah Kebangsaan Jelawat 2 Untuk Melahirkan Insan Cemerlang Dan Seimbang Selaras Dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.


MOTO SEKOLAH 

Kreatif, Inovatif dan Produktif.


LAGU SEKOLAH

Berdiri dan Megah
SK. Jelawat 2
Menempa Sejarah
Berbakti Berjasa

Ilmu Yang Dicurah
Nilai Murni Dicari
Itulah Misi Kami
Kreatif, Inovatif, Produktif

CHORUS
Belajar Hingga Berjaya
Disiplin Diri Utama
Itulah Janji Kami
Menempa Kejayaan

Warga SK Jelawat 2
Bertekad Berwawasan
1 Malaysia Diutamakan
Pendidikan Gemilang

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CONTOH AKTIVITI PdP

Jumlah Paparan Halaman